Geschreven door admin

25 Jan, 2022

Iedereen zei dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist…

25-01-2022 door Marieke Vermeer

Marieke Vermeer is een van de programmamakers bij de Bibliotheek Midden-Brabant. Zij is expert in het verbinden van mensen en organisaties en het gezamenlijk zoeken naar een vernieuwend perspectief. Marieke denkt op een creatieve manier en heeft vaak een holistische benadering om in samenwerkingen tot interessante oplossingen te komen. Zij is van mening dat als mensen en organisaties open staan voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen, dat men op de juiste manier in beweging kan en mag komen. Met verbondenheid en passie voor de culturele sector werkt zij als programmamaker aan verrassende, innovatieve, out-of-the-box oplossingen binnen projecten.

Gewoon omdat we er goed in zijn geworden…verbinden, organiseren, plannen, annuleren en doorschuiven…en in één keer was daar de tijd om een blog te schrijven.

Want wat doe je als programmamaker bij de Bibliotheek Midden-Brabant en hoe onderneem je in een ondernemende organisatie als deze? Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Zeker in de nog altijd gekke tijd waarin wij leven. Een tijd met een pandemie waar ik niet aan wil wennen, maar helaas, dat wordt niet gevraagd, dus neem ik alle hobbels en ‘go with the flow!’.

Als programmamaker bedenk en maak ik programma’s samen met partners in mijn netwerk. Mijn passie gaat uit naar de culturele sector. Daarnaast zijn projecten met jongeren en maatschappelijke thema’s, zoals eenzaamheid en dementie voor mij belangrijk. Dit vergt in deze tijd extra uitdaging en flexibiliteit. Ik wil mensen graag in hun kracht zetten, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Zelfs in de tijd van een pandemie. Ondertussen zoek ik ook voor mezelf de juiste houding om verder te komen in mijn werk. Overal om mij heen zie ik mensen en organisaties die voor grote uitdagingen staan. Het is mede daardoor soms moeilijk om overzicht te krijgen en om niet moedeloos te worden. Al die mooie plannen, projecten en samenwerkingen wil ik tenslotte door laten gaan. ‘Nee’ is daarom geen optie voor mij, ‘anders’ zeker wel.

Wat is mijn bijdrage als programmamaker aan het grotere geheel, vraag ik mij dan af. Hoe kom ik door de tegenkrachten van deze tijd heen. Een beetje blind, een beetje blond en misschien een beetje doof? Soms helpt dat, niet altijd.

Ik ben continu in beweging en de programmalijnen die ik opzet zijn ‘werk in uitvoering’.

Het is ook complex en soms ingewikkeld en dat moet volgens mij toch anders kunnen. Niets gaat vanzelf. Daarentegen kan ik het wel proberen te sturen. Ik kan vandaag beslissen dingen anders te gaan doen, anders aan te pakken en opnieuw te bekijken vanuit een ander perspectief. Voor mijzelf en voor mijn samenwerkingspartners, eruit halen wat er inzit.

Afgelopen najaar heb ik een opleiding Design Thinking in het Publiek Domein gevolgd aan de Erasmus Academie. Hier heb ik opnieuw geleerd bewust om te gaan met mijn stakeholders en ruimte te maken voor allerlei vormen van input, oplossingen en inspiratie. Het gaat hier niet om alleen ‘bovenover’ na te denken, maar om eigenaarschap te borgen en eindgebruikers er in een vroeg stadium bij te betrekken. Ook nu, vooral nu in tijden van pandemie.

Werken aan een praktisch probleem binnen een project is altijd een uitdaging. Wie betrek ik erbij en wie nog even niet. Het is ook een sociaal proces, waarbij ik met mijn ‘voeten in de klei’ moet om er uit te halen wat erin zit. Elkaar begrijpen en zoeken naar het probleem achter het probleem, helpt mij om verder te komen met mijn werk.

Op die manier de wereld een beetje beter maken, door kennis te delen en zichtbaar te zijn dat is wat ik als mens én als programmamaker graag doe.

Hartelijks,

Marieke

Bekijk andere artikelen…

Spannende tijden!

Spannende tijden!

26-11-2021 door Katrijn de Kort Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik in afwachting van de persconferentie...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *