Dagboek van een Ondernemer

Geschreven door Carolien Latijnhouwers

Ik ben Carolien Latijnhouwers en woon in Berkel-Enschot met mijn vriend en onze drie kinderen van 10 en een tweeling van 6 jaar. Ik ben op mijn 35e voor mezelf begonnen als Interieurontwerper en sindsdien help ik klanten zich meer thuis te voelen met een mooi en gedurfd interieur.

2 Jun, 2020

Een interieur vol mogelijkheden

Het is 10 jaar geleden dat ik voor mezelf ben begonnen als interieurontwerper. Ik had ander werk maar droomde ervan om te doen wat ik echt wilde. We hadden net het hele huis verbouwd en dat vond ik zo heerlijk om te doen. Het hielp erg dat iedereen zo enthousiast was over het resultaat en de kleur- en materiaalcombinaties, dat ik mijn droom op mijn 35e achternaging. Na 2 jaar studeren naast mijn baan, was ik interieurontwerper! Ik zei mijn baan al gauw op omdat ik voldoende opdrachten had.

Mijn missie is altijd om een ontwerp te maken waar een klant zich thuis voelt, maar met meer lef en kleur dan ze zelf zouden durven. Dat maakt het verrassend, maar ook warm en sfeervol, voor meerdere jaren. Door de coronacrisis werken veel mensen thuis, dit maakt een fijne woonomgeving nog belangrijker, maar toch heb ik minder ontwerpopdrachten. Ik moet voor elk ontwerp namelijk veel bij mensen thuiskomen en ga ik ook vaak met ze woon-winkelen, dit is nu niet mogelijk.

Maar deze tijd geeft andere mogelijkheden. Ik ben nu bezig met wat ik al langer wilde, namelijk een onlinecursus opzetten ‘Ontwerp je eigen verrassende interieur’. Dit is voor mensen die een fijn interieur willen, maar geen interieurontwerper willen inschakelen. Ze gaan stap voor stap, en als ze willen met mijn persoonlijke begeleiding, zelf hun woonkamer ontwerpen. Maar wel met kleur, lef en een mooie balans. Zo kan ik veel meer mensen helpen en inspireren en dat is het leukste!

Met de manier waarop ik meestal werk, een compleet interieurontwerp, ben ik beperkt in het aantal mensen die ik tegelijkertijd kan helpen. Daaruit is de wens voor een onlinetraining ontstaan. Door het maken van mijn onlinecursus krijg ik veel inspiratie en ben ik gemotiveerd om deze snel te kunnen starten, althans met de pilot en snel daarna de definitieve cursus. Een nieuwe fase in mijn bedrijf, ik heb er echt zin in. Hiernaast blijf ik ook nog mijn korte en lange ontwerpopdrachten doen. Deze negatieve tijd heeft me dus ook iets positiefs gebracht. Ik heb tijd gekregen voor het opzetten van mijn onlinetraining, het leren maken van video’s e.d. en daar stappen in zetten. Het blijven ontwikkelen is wat ik leuk en belangrijk vind aan zelfstandig ondernemer zijn.

Over het algemeen is dit dus een goed moment om nog eens goed naar je bedrijf te kijken. Is het nog wat je wil en waar je blij van wordt? Heb je al een tijd een plan in je achterhoofd? Daar is nu misschien wel de tijd voor. Verdiep je in de mogelijkheden. Het geeft je in elk geval nieuwe en frisse inspiratie. En dat is heel fijn!

Om deze tijd te benutten moet het wel lukken om productief te zijn, wat lastig kan zijn als je thuis werken niet gewend bent. Ik werk daarentegen bijna altijd thuis, maar de kinderen zijn nu natuurlijk ook thuis, dus de begeleiding met hun schoolwerk kost ook veel tijd. Daar moest ik even mijn weg in vinden, maar dat gaat steeds beter. Na wat uitproberen werkt het voor mij het beste om een aantal focus uren te hebben. Hierin werk ik 1,5-2 uur, meestal heel efficiënt en vol creativiteit. De tijd daartussen kan ik dan veel meer ontspannen besteden aan hulp en aandacht aan mijn kinderen.

Ik verdeel de focusblokken ook in korte blokken van 20 of 30 minuten, zet een timer en sta dan even op. Ik pak iets te drinken of doe wat rek- en strekoefeningen en ga weer fris aan het werk. Door korte tijd achter elkaar te werken blijf ik veel geconcentreerder.

Daarnaast kan het effect van een goede werkplek, op je productiviteit, ook erg onderschat worden. Om thuis zo goed mogelijk te kunnen werken zijn er een aantal dingen die je helpen om fijner en met meer concentratie te werken:

 

 • Het is goed om een vaste thuiswerk plek te hebben. Als je een vaste plek hebt associëren je hersenen die plek op een gegeven moment met werk waardoor je je beter kunt concentreren en dus met meer focus werkt.
 • Zorg voor een rustige sfeer bij je tijdelijke werkplek. Zit je bijvoorbeeld op de kamer van je kinderen, zorg dan dat je je daar ook prettig voelt. Het is goed om niet te veel afleidingen te hebben. Haal desnoods tijdelijk wat dingen weg.
 • Als je thuis te veel geluid om je heen hebt om je goed te concentreren, dan kan een geluidsdichte koptelefoon heel handig zijn. Ook voor je kinderen trouwens, dan kunnen zij ook meer geconcentreerd werken.
 • Daglicht is prettig. Heb je te weinig licht bij je werkplek, doe dan de lamp of een bureaulamp aan, al is het overdag. Dat kijkt rustiger, zeker als je veel op de computer werkt. Je verlichtingsarmaturen (veelal sfeerlicht) in huis zijn meestal niet bedoeld om bij te werken, anders dan op kantoor.
 • Het is heel fijn en gezond om planten bij je werkplek te hebben. Er zijn planten die extra zuurstof afgeven. Dit kun je bij het tuincentrum herkennen aan het speciale label. Of je kan ze via internet bestellen. Let op de goede standplaats van de plant om lang van je plant te genieten. En kijk hoeveel water het nodig heeft. Vergeet je om regelmatig water te geven, koop dan geen plant die veel water nodig heeft.

  Bekijk andere artikelen…

  Adverteren in tijden van COVID-19

  Adverteren in tijden van COVID-19

  Ondernemers en zelfstandigen denken in tijden van corona wel even twee keer na voordat ze hun geld investeren. En dit...

  Financiële (on)zekerheid

  Financiële (on)zekerheid

  Ik heb een kantoor aan de mooie Spoorzone, binnen Gebouw88. Hier werk ik erg fijn, maar mijn werkdagen zijn iets...

  Introductie

  Introductie

  Beste Ondernemer,   Hopelijk lees je dit 'Dagboek van een Ondernemer' in goede gezondheid. Het zijn tenslotte...

  0 Comments

  Submit a Comment

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *