Dagboek van een Ondernemer

Geschreven door Nihal Vogels

Ik ben Nihal Vogels, een financieel planner, gespecialiseerd in lange termijn financieel/fiscaal advies en nalatenschapsadvies. Ik zorg ervoor dat particulieren en ondernemers, financieel overzicht krijgen en zo snel mogelijk hun financiële doelen bereiken.

26 mei, 2020

Financiële (on)zekerheid

Ik heb een kantoor aan de mooie Spoorzone, binnen Gebouw88. Hier werk ik erg fijn, maar mijn werkdagen zijn iets veranderd sinds we in dit coronatijdperk zitten. Ik werk nu voornamelijk vanuit huis en spreek mijn klanten virtueel. Op kantoor ben ik maar één keer in de week om de post op te halen. Best gek om voorheen drukke ruimtes, nu leeg te zien.

Thuiswerken, vond ik eerst een luxe. Je kon dan naast het werken ook de wasmachine laten draaien, de eigen bestelde pakketjes aannemen en aan je bureau lunchen zonder die ene boze blik. Nu zijn we weken verder en heb ik alles al besteld, dus kom de postbezorger al even niet aan huis. Ook is de was gedaan, zelfs de gordijnen en dekens heb ik al meegepakt. Ik ben het thuiswerken moe, want ik mis het persoonlijk contact en het gekletst bij het koffieapparaat (waar ik mij zo heerlijk aan kon storen). Misschien is er een Nihal vóór, en een Nihal na corona, tja wie zal het zeggen.

Gelukkig loopt mijn werk wel door, maar ik ben in de avond om die reden vaker thuis. Dat is eigenlijk erg fijn. Ik heb twee kinderen en die kan ik nu zelf naar bed brengen en dat is best een genietmomentje. Overdag kunnen ze gelukkig beiden bij de opvang terecht en mijn oudste krijgt huiswerk mee. Dit scheelt natuurlijk wel qua stress, ik hoef niet óók nog eens voor juf te spelen.

Ik ervaar zelf in het algemeen niet zo snel stress, maar ik zie dat om mij heen bij particulieren en ondernemers wel veel gebeuren. Sommigen zijn bang dat de contractverlenging niet doorgaat en anderen melden zich ziek om erger te voorkomen. Een flink aantal ondernemers schiet snel in de angstmodus. Maar uiteindelijk zijn het dezelfde ondernemers die weer nieuwe markten aanboren als de angst uiteindelijk is gaan zakken.

Ook zie ik mooie burgerinitiatieven ontstaan, om elkaar te helpen. Dit maakt me trots op ons land waar we met gepaste koppigheid, toch ons mannetje weten te staan. Ik kijk graag met een positieve blik naar de situatie, maar dat maakt niet dat ik mijn ogen sluit voor al het verdriet binnen gezinnen of gemeenschappen. Deze visie probeer ik mee te geven aan mijn klanten: ‘’Denk niet in angst, maar in mogelijkheden. Wat kun je ombuigen en daarmee jouw diensten verkoopbaar te houden? Denk hierbij niet alleen aan de eigen producten, maar ook aan een veranderende doelgroep.’’

Bij mijn eigen bedrijf ervaar ik ook de negatieve gevolgen van corona, dat maakt het soms lastig om in mogelijkheden te denken. Maar ik heb het geluk dat ik hiernaast meerdere diensten heb lopen, waardoor ik een constante omzetstroom blijf behouden. Ik begrijp dat niet elke ondernemer dit heeft en dit zorgt er misschien voor dat ze minder snel geneigd zijn om aan hun financiële planning te werken, de focus ligt op het draaiend houden van de onderneming. Maar juist nu is het erg van belang om naar de financiële planning te kijken en deze op tijd bij te sturen. Om dit te kunnen doen probeer ik een paar adviezen in gedachten te houden:

  • Misschien heb je nu juist die tijd om oude ideeën alsnog verder te ontwikkelen

Deze unieke situatie geeft je nu de optie om oude ideeën op te pakken, ideeën die eerder door tijdsgebrek geen doorgang vonden. Dit is het moment om creatief te zijn. Waar ik bijvoorbeeld eerst fysieke trainingen aan startende ondernemers gaf, bied ik ze binnenkort ook virtueel aan.

  • Houd overzicht!

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk dat je alle inkomsten goed op een rijtje hebt, vooral nu. Zorg dat jouw klanten op tijd betalen. Neem jouw zakelijke, maar ook jouw privé huishoudboekje door. Kijk waarin je kunt schrappen. Heb je pensioen opgebouwd in je onderneming en moet je deze nu opsnoepen? Vergeet dan niet om deze op een later moment aan te vullen.

  • Heb je een buffer? Dan is dit het moment om te investeren

Ik heb ooit het volgende advies gekregen: ‘’Doe alleen de noodzakelijke investeringen en bouw vooral een buffer op bij een goede economie, en investeer juist meer bij een “slechte” economie omdat de tarieven van de investering dan lager liggen en je vaak ook recht hebt op bepaalde subsidies.’’ Hier geloof ik nog steeds heilig in. Dus heb ik mijzelf aangeleerd om een financiële buffer aan te houden van minimaal 3 maandsalarissen (die ik mijzelf kan uitkeren) en een buffer voor eventuele aanschaf van een andere auto.

Bekijk andere artikelen…

Adverteren in tijden van COVID-19

Adverteren in tijden van COVID-19

Ondernemers en zelfstandigen denken in tijden van corona wel even twee keer na voordat ze hun geld investeren. En dit...

Een interieur vol mogelijkheden

Een interieur vol mogelijkheden

Het is 10 jaar geleden dat ik voor mezelf ben begonnen als interieurontwerper. Ik had ander werk maar droomde ervan om...

Introductie

Introductie

Beste Ondernemer,   Hopelijk lees je dit 'Dagboek van een Ondernemer' in goede gezondheid. Het zijn tenslotte...

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *